movakelinenglish

اظهارنامه مالیاتی و دانشجویان بین‌المللی

چه فرزند شما در کانادا دانشجوی خارجی یا اصطلاحا دانشجوی بین ‌المللی باشد یا خود شما دانشجو باشید، یکی از هزینه‌ هایی که باید به آن توجه بسیار جدی داشته باشید، مالیات است که باید در کانادا پرداخت شود.

بله، درست است، اگر شما از کشوری دیگر مانند ایران برای تحصیل به کانادا آمده‌اید، بدین معنا نیست که از پرداخت مالیات هم معاف هستید. شما در هر سال ملزم به تکمیل اظهارنامه مالیاتی Notice Of Assessment هستید.

شما باید درآمدهایی که بابت کار در کانادا (دستیاری تدریس یا پژوهش یا شغل‌ های دیگر) دریافت می‌کنید و همچنین در مواردی، درآمدهایی که خارج از کانادا به دست می‌آورید را در اظهارنامه مالیاتی به Canada Revenue Agency یا همان (CRA) گزارش کنید. این که به شما اصولا مالیات تعلق می گیرد یا خیر بسته به این دارد که درآمد قانونی شما از حداقل درآمد تعیین شده در استان سکونت که معمولا از ۱۲ هزار دلار در سال به بالاتر است دارد و البته به تشخیص اداره مالیات استان دارد با توجه به قوانین استان محل تحصیل و سکونت شما.

میزان پرداخت مالیات در استان های کانادا با هم تفاوت دارد بسته به این که در کدام استان کانادا زندگی و درآمد دارید مالیات های مستقیم و غیر مستقیمی که می پردازید با هم متفاوت است.

در این مطلب سعی بر این داریم با استفاده از اطلاعات متخصصین حسابرسی در کانادا شما را با مفاهیم اصول پرداخت مالیات و تعهدات افراد مقیم در کانادا آشنا کنیم.

در این نوشتار حسین تراز و شهناز بالازاده حسابداران رسمی و خبره کانادا،‌ شما را با شرایطی که دانشجویان بین‌المللی مقیم و غیر مقیم برای پرداخت مالیات دارند، آشنا می‌کنند و به شما می‌گویند که چگونه باید اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه دهید و به پرسش ‌هایی که دانشجویان بین‌ المللی در رابطه با پرداخت مالیات دارند، پاسخ داده‌اند.

مفاهیم اولیه

سیستم مالیات کانادا مبتنی بر اقامت است نه شهروندی؛ شما قبل از ارائه اظهارنامه مالیاتی‌ خود، ابتدا باید بدانید وضعیت اقامت تان در کدام دسته بندی مالیاتی افراد مشمول پرداخت مالیات در کانادا است بنابراین در کدام یک از ۴ گروه زیر تعریف می شوید:

۱- افراد مقیم: کسی به ‌عنوان مقیم کانادا شناخته می‌شود که پیوندهای اقامتی با این کشور برقرار کرده باشد.

۲- غیر مقیم: فرد غیر مقیم کمتر از ۱۸۳ روز در سال در کانادا سکونت دارد.

۳- مقیم مفروض: افراد مقیم مفروض deemed resident کسی است که پیوندهای اقامتی قابل توجهی در کانادا ندارد، اما به مدت ۱۸۳ روز یا بیشتر، در طی یک سال تقویمی در این کشور سکونت داشته است. این افراد نباید تحت هیچ پیمان مالیاتی منعقد بین کانادا و کشورشان، به‌عنوان مقیم کشور خودشان تلقی شوند.

۴- غیرمقیم مفروض: اگر شما پیوندهای اقامتی قابل توجهی با کانادا برقرار کنید و مقیم کشور دیگری به شمار آیید که با کانادا پیمان مالیاتی دارد، ممکن است در ارتباط با اهداف مالیاتی، به‌عنوان یک غیر مقیم مفروض شناخته شوید.

هم افراد غیر مقیم و هم افراد غیرمقیم مفروض، ملزم هستند که برای درآمدهای کسب‌شده از منابع کانادایی مالیات بپردازند.

این مالیات‌ها به نوع درآمدی که دریافت می‌کنید بستگی دارد. این درآمد می‌تواند شامل درآمدهای سرمایه‌ گذاری ناشی از اشتغال، بهره، سود سهام یا بورسیه‌ های مالیات‌ پذیر باشد.

چگونه باید اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه دهید؟

اگر یک دانشجوی بین‌المللی با منبع درآمد کانادایی هستید شما به عنوان یک فرد مقیم شناخته می‌شوید، 

اگر تازه به کانادا آمده‌اید و اولین سالی است که اظهارنامه مالیاتی ارائه می‌دهید، حتما تاریخ ورود خود به کشور را قید کنید. با این کار، شما از بخشی از کردیت‌ های کل سال مالیاتی برخوردار خواهید شد، زیرا در تمام طول سال ساکن کانادا نبوده‌اید و به همین دلیل، واجد شرایط سهمیه کامل کردیت‌ها شناخته نمی‌شوید.

و اگر غیر مقیم یا غیر مقیم مفروض هستید و هیچ‌ گونه منبع درآمد کانادایی ندارید، در این صورت ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی کانادا نیستید.

مواردی که باید در اظهارنامه مالیاتی خود بگنجانید

اینها مواردی است که باید در اظهارنامه مالیاتی شما قید شود:

- تعیین وضعیت اقامت

- درج شماره SIN یا ITN

- هزینه‌های شهریه پرداخت شده برای آن سال مالیاتی (T2202)

- درآمد و کسورات شغلی T4

- بورسیه‌ ها و کمک ‌هزینه‌های تحصیلی T4A

- رسید هزینه‌های مهم مانند اجاره و...

اگر به عنوان دانشجوی خارجی شهریه تحصیل می پردازید در این صورت می‌توانید درخواست کردیت شهریه Tuition Credits در فرم مالیاتی خود کنید.

هزینه‌هایی که دانشجویان می‌توانند به ‌عنوان کردیت مالیاتی غیر قابل استرداد، در فرم مالیاتی قید و مطالبه کنند:

متداول‌ترین هزینه‌هایی که دانشجویان می‌توانند به ‌عنوان کردیت مالیاتی غیر قابل استرداد، مطالبه کنند را شامل شهریه دانشگاه، هزینه‌ های پزشکی، بهره پرداختی برای وام ‌های دانشجویی و کمک‌ های بلا عوض است.

ممکن است شما واجد شرایط کسر برخی هزینه‌ های خاص از مالیات پرداختی خود باشید. به ‌عنوان مثال هزینه‌ های اسباب ‌کشی مانند حمل‌ بار، انبار لوازم شخصی، سفر و اقامت موقت ممکن است واجد شرایط شناخته شوند.

مشاورین توصیه می‌کنند که رسیدهای مربوط به هزینه نقل مکان به کانادا را نگه دارید. ولی به یاد داشته باشید که اگر تنها درآمد شما در مکان جدیدتان، از طریق بورسیه‌ ها و آن دسته از کمک ‌هزینه‌های تحصیلی باشد که طبق قانون فعلی به‌ طور کامل معاف از مالیات هستند، دیگر نمی‌توانید هزینه‌ های نقل مکان را از درآمد خود کسر کنید. این هزینه‌ها به همراه هزینه‌ های اسباب‌ کشی از درآمدهای به دست‌آمده در کانادا، کسر می‌شوند.

برای مطالبه هزینه در کانادا، باید اسناد اثبات ‌کننده آن هزینه‌ ها را به مدت ۶ سال پس از صدور ابلاغیه برآورد مالیات Notice Of Assessment توسط اداره مالیات نگه دارید.

در ادامه این مطلب، حسین تراز و شهناز بالا زاده حسابداران رسمی و خبره کانادا به ۶ پرسش مهمی که اخیرا از سوی دانشجویان بین ‌المللی در رابطه با پرداخت مالیات در شبکه‌ های اجتماعی مطرح شده است پاسخ می‌دهند.

۱- دختر من در دانشگاه دانشجو است و هیچ درآمدی هم ندارد. آیا او راهی برای استفاده از کردیت شهریه دارد؟

حسین تراز: دختر شما حتی اگر هیچ درآمدی ندارد و ملزم به پرداخت مالیات در کانادا هم نیست، باز می‌تواند یک اظهارنامه مالیاتی با درآمد صفر برای سال مالیاتی که در کانادا شهریه پرداخت کرده‌، ارائه بدهد.

پس از آنکه اظهارنامه او مورد ارزیابی قرار گرفت، برگ تشخیص مالیات Notice Of Assessment دریافت خواهد کرد. در این برگ تشخیص شهریه استفاده‌ نشده مذکور که در سال ‌های آینده شرایط مطالبه آن را خواهد داشت، آمده است. او باید در اولین سالی که ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد هست، این مبلغ را مطالبه کند.

۲- آیا من می‌توانم کردیت شهریه پرداخت شده در کانادا را به دیگری انتقال بدهم؟

شهناز بالازاده: بله، شما می‌توانید حداکثر ۵ هزار دلار از مبلغ شهریه فدرال سال جاری و همچنین، حداکثر مبلغ قابل تخصیص Applicable برای شهریه استان و مبالغ تحصیل و کتاب‌های آموزشی را منهای مبلغ مورد استفاده برای کاهش بدهی مالیاتی خودتان، انتقال بدهید.

انتقال مبلغ باقی مانده می‌تواند به اشخاص زیر صورت بگیرد:

- همسر یا شریک زندگی ‌تان

- والدین یا پدر بزرگ و مادربزرگ‌ تان یا والدین یا پدر بزرگ و مادر بزرگ همسر یا شریک زندگی ‌تان

برای انتقال مبلغ مذکور، باید بخش انتقال را از گواهی ‌نامه‌ای که از مرکز آموزشی خود دریافت کرده‌اید، تکمیل نمایید.

همه اسناد خود را برای موقعی که اداره مالیات کانادا (CRA) بخواهد آن ها را ببیند، نگه دارید.

۳- آیا من باید حتما در کانادا اظهارنامه مالیاتی ارائه دهم؟

حسین تراز: شما در حالت‌های زیر، ملزم به ارائه اظهارنامه خواهید بود:

- ملزم به پرداخت مالیات برای سال مالیاتی مذکور هستید.

- از اداره مالیات کانادا (CRA) درخواستی مبنی بر ارائه اظهارنامه دریافت کرده‌اید.

- شما و همسر یا شریک عرفی زندگی‌تان، تصمیم گرفته ‌اید که درآمد مستمری Pension Income را در خلال سال مالیاتی، تقسیم کنید.

- پیش‌ پرداخت مزایای مالیات بر درآمد اشتغال Working Income Tax Benefit Advance Payments را برای آن سال مالیاتی، دریافت کرده‌اید.

- در خلال سال مالیاتی، اقدام به واگذاری دارایی‌های سرمایه ‌ای کرده‌اید. برای مثال، چنانچه ملک، سکونت ‌گاه اصلی یا سهام فروخته‌‌اید یا یک سود سرمایه مالیات ‌پذیر به دست آورده‌اید. مثلا اگر یک صندوق سرمایه‌ گذاری مشترک یا یک تراست، درآمدی به شما اختصاص داده باشد یا اگر یک اندوخته سود سرمایه‌ را که در اظهارنامه مالیاتی ‌تان مطالبه کرده‌اید، گزارش کرده باشید.

ملزم به باز پرداخت مزایای مستمری بازنشستگی Old Age Security یا بیمه اشتغال خودتان هستید.

- برای درآمد حاصل از خود اشتغالی و سایر درآمدهای واجد شرایط، حق بیمه اشتغال می‌پردازید.

- شما یک فرد غیر مقیم هستید که انواع مشخصی از منابع درآمد کانادایی را دریافت می‌کنید.

حتی اگر هیچکدام از این الزامات یاد شده وجود نداشت، در حالت‌های زیر باید اظهارنامه ارائه بدهید:

- قصد دارید برای یک ریفاند درخواست بدهید Claim A Refund

- قصد دارید برای سال مالیاتی، مزایای مالیات بر درآمد اشتغال Working Income Tax Benefit را مطالبه کنید.

- خواهان کردیت مالیات کالا و خدمات، مالیات بر فروش (GST/HST) هستید که هرگونه کردیت استانی مربوط را نیز در برمی‌گیرد.

- شما یا همسر یا شریک عرفی زندگی‌تان می‌خواهید دریافت مزایای کودکان کانادا، از جمله هرگونه مزایای استانی مربوطه را آغاز کنید یا ادامه بدهید.

- متحمل زیانی غیر سرمایه ‌ای در خلال سال مالیاتی شده‌اید که می‌خواهید قادر باشید در سال‌های دیگری برای آن درخواست بدهید.

- می ‌خواهید بخش استفاده نشده از شهریه خود را به سالی در آینده منتقل کنید. 

- می‌ خواهید درآمدی را گزارش کنید که می‌توانید آن را به یک حساب RRSP یا یک طرح رسمی ذخیره‌ شده Pooled Registered مستمری (PRPP) واریز نمایید تا محدوده کسر RRSP/PRPP را برای سال‌های آینده در جریان نگه دارید.

- می‌ خواهید کردیت مالیات سرمایه‌گذاری استفاده نشده برای هزینه‌هایی را که در سال جاری متحمل شده‌اید، منتقل سازید.

- به موجب برنامه مستمری بازنشستگی، کمک ‌هزینه تضمینی درآمد Guaranteed Income Supplement یا مزایای حق معاش Allowance Benefits دریافت می‌کنید.

۴- من چه نوع هزینه‌هایی را می‌توانم در اظهارنامه مالیاتی خود مطالبه کنم؟

شهناز بالازاده: شما می‌توانید شهریه‌ای را که در کانادا پرداخت کرده‌اید، به‌ عنوان کردیت مالیاتی مطالبه کنید یا آن را به سال‌ های آینده انتقال بدهید.

شما همچنین می ‌توانید بهره پرداختی برای وام دانشجویی خود را نیز به‌ عنوان کردیت مالیاتی مطالبه کنید.

در صورتی که مقیم کانادا باشید و به مکانی نزدیک ‌تر به دانشگاه‌ تان نقل مکان کنید، می‌توانید هزینه‌ های اسباب ‌کشی ‌تان را هم مطالبه نمایید.

۵- من چه زمانی می ‌توانم هزینه‌های اسباب‌کشی را مطالبه کنم؟

حسین تراز: شما در حالت‌ های زیر می‌توانید هزینه‌های واجد شرایط اسباب‌کشی را مطالبه کنید:

به این دلیل نقل مکان کرده و در خانه جدیدی مستقر شده‌اید که در مکان جدیدی کار کنید یا بیزینسی را اداره نمایید.

نقل مکان کرده‌اید تا در یک رشته تحصیلی بعد از مقطع متوسطه در دانشگاه یا کالج یا سایر موسسه‌ های آموزشی، به‌طور تمام وقت به تحصیل مشغول باشید.

برای آنکه واجد شرایط شناخته شوید، خانه جدید شما باید دست‌ کم ۴۰ کیلومتر (از طریق کوتاه ‌ترین مسیر عمومی متعارف) به محل جدید کار یا تحصیل شما نزدیک‌ تر باشد.

۶- هزینه‌های واجد شرایط اسباب‌کشی که می‌توانم مطالبه کنم، کدام هزینه‌ها هستند؟

شهناز بالازاده: شما می‌توانید هزینه‌های نقل مکان زیر را مطالبه کنید:

- هزینه‌ های حمل بار و انبار

- هزینه‌ های سفر

- هزینه های زندگی موقت برای حداکثر ۱۵ روز

- هزینه لغو اجاره‌ نامه خانه قدیمی ‌تان

- هزینه‌ های جزئی مرتبط با اسباب‌کشی شما از قبیل هزینه ‌های تغییر آدرس شما در اسناد حقوقی و تعویض گواهینامه رانندگی

- هزینه نگهداری از خانه قبلی شما در هنگام خالی بودن آن (تا حداکثر ۵ هزار دلار) بعد از اسباب‌ کشی شما و در خلال دوره‌ ای که تلاش‌ های معقولانه‌ ای برای فروش آن خانه صورت گرفته باشد. این هزینه‌ها شامل این  موارد می‌شود: بهره، مالیات‌های ملک، حق بیمه‌ها، هزینه گرمایش و هزینه‌ های خدمات رفاهی.

- هزینه فروش خانه قبلی شما، شامل تبلیغات، هزینه ‌های حقوقی و سر دفتر، حق کمیسیون املاک و جریمه وام مسکن درصورتی‌ که وام مسکن قبل از سر رسید به ‌طور کامل باز پرداخت شده باشد.

- هزینه خرید خانه جدید شما، اگر شما یا همسر یا شریک عرفی زندگی‌تان، خانه قبلی‌تان را به خاطر نقل مکان خود فروخته باشید.

 

به طور کلی قبل از تکمیل NOA حتما با حسابدار تماس بگیرید.

اطلاعات ارائه شده در این سایت فقط جنبه اطلاعات عمومی داشته و نباید توصیه حقوقی در نظر گرفته شود.
خدمات مشاوره مهاجرتی صرفا توسط وکیل قانونی در امور مهاجرت مجاز است، هرگونه مشاوره مهاجرتی توسط سایر افراد فاقد ارزش است.
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت برای موسسه مهاجرتی یوسفی محفوظ است.
© کپی رایت موسسه مهاجرتی یوسفی (میهن گزین) 2021.
طراحی: کانون هنرپرداز