movakelinenglish

کلاهبرداران در کمین متقاضیان کار در کانادا

متقاضیان کار در کانادا می بایستی در انتخاب موسسات کار یابی دقت زیادی بخرج دهند و در تصمیم خود نهایت دقت را بخرج داده تا خدای ناکرده قربانی کلاهبرداران نشوند مقاله زیر نتیجه تحقیقات مونترال گزت می باشد که توسط مداد، مجله آنلاین مونترال تهیه و به خوبی به رشته تحریر درآمده است.(لینک مقاله) توصیه می کنیم مقاله را با دقت مطالعه کنید.

رامی ال- آمریکانی بعد از پایان مصاحبه‌ی ویدئویی مطمئن بود که شغل مورد نظرش را به دست آورده است.

چهار فردی که طی مصاحبه ویدیویی برای شانس استخدام او در شرکت ساختمانی در مونترال کانادا را انجام داده بودند از رامی سوال هایی با جزئیات کامل می‌پرسیدند، اما این سوال ‌ها برای رامی که در لبنان صاحب شرکت مهندسی است بسیار ساده بود و مطمئن بود که از پس کار بر می‌آید.

چند روز بعد، اواخر نوامبر ۲۰۱۹ نامه دعوت به کار در شرکت کانادایی به دستش رسید. رامی یک هفته درباره پیشنهاد فکر کرد و تصمیم گرفت که موقعیت را قبول کند. خانواده‌اش، همسرش و دو فرزندشان خوشحال بودند قرار بود به کانادا، مونترال، نقل مکان کنند.

شرکت کانادایی (گروه ساختمانی مونترال) به عنوان کارفرما یک مشاور مهاجرت به نام «شرکت مشاوران مهاجرت کانادا» به او معرفی کرد تا مراحل درخواست ویزا را از طریق او انجام دهد. همه چیز خوب پیش می ‌رفت از طرف این شرکت مهاجرتی در کانادا یک نفر به عنوان مشاور رسمی مهاجرت به نام کریگ جکسون با او تماس گرفت. اما بعد از اینکه رامی ۱۰۰۰ دلار به حسابی که مشاور داد و او واریز کرد، ناگهان ورق برگشت.

«از یکی از دوستانم که در مونترال زندگی می‌کند خواستم که سری به گروه ساختمانی مونترال بزند و آدرس را به او دادم اما دوستم گفت حتما اشتباهی شده چون همچین شرکتی در این آدرس وجود خارجی ندارد.»

نشانی گروه ساختمانی مونترال متعلق به آپارتمانی است درشهر مونترال، بلوار رنه له‌وک، نزدیک پلاس ویل ماری. اما چنین آپارتمانی وجود ندارد. افراد محلی می‌گویند که هرگز اسمی از این شرکت نشنیده‌اند. این شرکت واقعی نیست!

رامی، خیلی زود فهمید گرفتار دست کلاهبردارانی سازمان‌ یافته شده که از امید آدم‌ هایی مثل او برای آینده‌ای بهتر، سوء استفاده می‌کنند.

‫بررسی‌ های نشریه کانادایی مونترال گزت نشان داده است که این شرکت بخشی از شرکت ‌های جعلی است که در کلاهبرداری از افراد دست دارند. افرادی که این شبکه کلاهبرداری را تشکیل داده‌اند با استفاده از چشم ‌انداز زندگی و کار در مونترال و کانادا، به عنوان طعمه نیروی کار تحصیل‌ کرده در خاورمیانه را هدف قرار می‌دهند، با فرآیند طولانی مصاحبه و پیشنهاد موقعیت شغلی اعتماد آن‌ ها را به دست می‌ آورند و برای انجام پروسه مهاجرت درخواست پول می‌کنند.

کلاهبرداری بی ‌عیب و نقصی است. این شبکه کلاهبرداری پشت پرده سه شرکت به هم متصل فعالیت می‌کند: یک نمایندگی استعدادیابی، یک شرکت ساختمانی در کانادا به نام گروه ساختمانی مونترال و یک شرکت مشاوره مهاجرت به نام «شرکت مشاوران مهاجرت کانادا» البته همگی غیر واقعی و ساختگی، یک نمایش کامل!

افراد کلاهبردار در یک نمایش سمت ‌های مختلف را ایفای نقش می‌کنند، از مسئول بخش مدیریت نیروی انسانی گرفته تا مدیران استخدام شرکت کانادایی. شغلی که پیشنهاد می‌شود واقعی نیست چون اصولا شرکتی در کار نیست. این کلاهبردار ها وب سایتی دارند دقیقا شبیه به وب سایت شرکت ‌های واقعی و جالب تر این که هویت مشاوران مهاجرت واقعی را هم دزدیده‌اند تا اعتماد قربانیانشان را جلب کنند.

کسانی که قربانی این کلاهبرداری می‌شوند دسترسی به هیچ منبعی ندارند. این شبکه کلاهبرداری در خلا قضایی آنلاین فعالیت می‌کند. حتی وقتی که ماموران قضایی سرنخ‌ هایی به دست می‌آورند، شبکه به سادگی بسته می‌ شود و در جایی جدید و با نامی جدید آغاز به فعالیت می‌کند.

رامی می‌گوید: «این شبکه بسیار بزرگ است. عجیب است که این همه وقت صرف درست کردن وب سایت جعلی می‌کنند و برخی از افراد واقعا شبیه به مسئولین استخدام هستند، بقیه به عنوان مدیران شرکت، کارمندان، بخش نیروی انسانی و یک بخش دیگر هم نقش مشاوران مهاجرت را بازی می‌کنند.»

 

photo_2020-08-23_09-26-19.jpg

فرصت شغلی در کانادا

آغاز اتفاقات برای رامی اکتبر ۲۰۱۹ بود. زنی که ادعا می‌کرد نامش ملیسا لوک از شرکت Nova Recruiters در اتاوا در کانادا با رامی تماس گرفت. ملیسا لوک گفته بود برای شرکتی کار می‌کند به نام نوا ریکروترز، مستقر در اوتاوا و می‌خواست بداند که آیا رامی به فرصتی شغلی در کانادا علاقه‌مند است.

ملیسا لوک فرم‌هایی برای رامی فرستاده بود تا تکمیل کند و رزومه خودش را هم اضافه کند بعد از آن مصاحبه ‌ای با گروه ساختمانی مونترال Montreal Construction Group ترتیب داده شد.

رامی به خاطر می‌آورد که مراحل مصاحبه و استخدام دقیق و طولانی بود. چندین مصاحبه انجام شد، از جمله یک مصاحبه ‌ی ویدئویی با حضور چهار نفر مصاحبه ‌کننده.

«افرادی که با من مصاحبه کردند از مراتب ساخت و ساز آگاه بودند. یکی از ظاهرا مدیران ارشد شرکت با من حرف زد و افرادی بودند که از اصطلاحات ساختمانی آگاه بودند، پروژه و فرآیند پیش برد آن را می‌دانستند، به همین خاطر خیلی حرفه‌ای به نظر می‌رسیدند.»

در فاصله میان اولین تماس تلفنی و زمانی که رامی استخدام شد، چند هفته می‌گذشت. رامی فرم های مدیریت نیروی انسانی را پر کرده بود و گروه ساختمانی مونترال او را به گروه مشاوران مهاجرت کانادا Canada Immigration Hub معرفی کردند که مشاور مهاجرتی مورد اعتماد خودشان بود و ظاهرا در آلبرتا مستقر بود. مردی با رامی تماس گرفت. گفت که نامش کریگ جکسون است و مشاور معتبر مهاجرت است. چند فرم برای رامی فرستاد و درخواست واریز مبلغ ۱۰۰۰ دلار به بانکی آمریکایی شد، که همین باعث شک رامی شد. اما با این وصف او واریز کرد.

همه چیز جور بود؛ رامی امیدوار بود که به کانادا بیاید. درباره کانادا تحقیق کرده بود و فراهم کردن تحصیلاتی خوب برای فرزندانش امید داشت. این پروسه هزینه سنگینی داشت.

قربانیان دیگر که گول این کلاهبرداری را خورده‌اند - یا نخورده‌اند - گفته ‌اند که متوجه علامت ‌های مشکوک شده‌اند، اما هشدارها را نادیده گرفته‌اند، زیرا چشم ‌انداز زندگی جدید در کشوری دیگر چشم‌ هایشان را بسته بوده.

اسلام آمارا، مردی عرب که ۱۰ سال تجربه در زمینه حمل و نقل و لوجستیک دارد، دست کلاهبرداران را خوانده بود. در طی پروسه بارها شک کرده بود. مدرک شناسایی خواسته بود، وب سایت شرکت را زیر و رو کرده بود، در فروم‌ های آنلاین پرس ‌و جو کرده بود و متوجه سوراخ‌ های موجود در نقشه گروه ساختمانی مونترال شده بود.

درست وقتی جکسون مذکور از او درخواست پول کرده بود، آمارا گفته بود «نه، گفتم این حرف ‌ها چرند است. من باور نمی‌کنم.» اما تاثیرش را گذاشته بود. بخشی از وجود آمارا امیدش را حفظ کرده بود، حتی با اینکه نشانه‌ ها و هشدار ها را دیده بود.

«خیلی بچگانه است، چون می‌دانستم که کلاهبرداری است، اما برای خودم رویا بافته بودم.» با آمارا در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، مصاحبه کردند. لبخند می‌زند، بعد آه می‌کشد. امید آمارا این بوده که با زن و بچه ‌اش به کانادا بیاید. «یکی از آرزو های ما این بود که کاری شبیه به این بکنیم، خیلی نا امید و مایوس مان کردند.»

شبکه آنلاین قابل باور

وب سایت ‌های این شرکت‌ ها نمایی جعلی را به وجود می‌آورند که در نگاه اول بسیار قابل باور است.

اما حتی همین وب سایت ‌های باور‌ پذیر هم بی ‌عیب و نقص نیستند. موقعیت‌ های شغلی ثبت شده در وب سایت نووآ ریکروترز وجود خارجی ندارند. وب سایت گروه ساختمانی مونترال کپی دقیق وب سایت شرکتی مشابه در نیوزلند است. در بخش پروژه ‌های انجام شده متوجه پروژه‌ هایی می‌ شویم که به دست دیگر شرکت‌ های ساختمانی انجام شده اند. وب سایت مشاوران مهاجرت کانادا هم برای اثبات سابقه خوب خود شهادت نامه‌ هایی از مشتریان سابق خود را منتشر کرده که اصولا وجود خارجی ندارند.

راغب، از عربستان سعودی، در بخش شهادت نامه این وب سایت می‌گوید: «فرآیند مهاجرت به کانادا خیلی سر راست و مستقیم به نظر می‌رسد، اما اصلا ساده نیست. بعد از اینکه با شرکت مشاوران مهاجرت کانادا آشنا شدم، همه چیز به نفع من تغییر کرد.»

سوراندار، از بنگلادش، می‌گوید: «متخصصان این شرکت به من گفتند که تحصیل در کانادا کمک می‌کند شغلی بیابم و نهایتا اقامت دائم کسب کنم.»

اما عکس سوراندار در واقع از اینترنت برداشته شده و با عنوان «پرتره مرد هندی میانسال دست به سینه» که به صورت آنلاین منتشر شده است. عکس راغب هم به همین ترتیب از اینترنت برداشته شده است: «پرتره ایستاده از جوان عرب خندان»

شاید باور پذیرترین استراتژی شرکت مشاوران مهاجرت کانادا در انتخاب اسامی باشد که با آن با قربانی‌های خود تماس می‌گیرند: کریگ جکسون.

 هویت دزدیده شده

کریگ جکسون واقعی مشاور مهاجرت است، عضو انجمن مشاوران مهاجرت کانادا (ICCRC) سازمان مورد تایید وزارت مهاجرت کانادا که تحت قوانین دولت فدرال کانادا اجازه دارد با بررسی دقیق مجوز فعالیت به مشاورین در امر مهاجرت به کانادا را صادر کند و اصولا هر فردی که بخواهد در زمینه مهاجرت به کانادا مشاوره قانونی بدهد و در ازای خدمات پول بگیرد باید از این سازمان مجوز معتبر داشته باشند. اما کریگ جکسون برای «شرکت مشاوران مهاجرت کانادا» کار نمی‌کند. کلاهبرداران هویت او را دزدیده‌اند تا اعتماد قربانیان را جلب کنند.

کریگ جکسون واقعی می‌گوید از اواخر ۲۰۱۹ و اوایل ۲۰۲۰ ایمیل‌هایی از افرادی دریافت کرده که قربانی گروه ساختمانی مونترال شده‌اند و می‌گفتند که نام او در کلاهبردای گسترده استفاده شده است.

جکسون می‌گوید: «واکنش اولیه من این بود که خشمگین و عصبانی شوم، بعد متعجب شدم. کنجکاو بودم بدانم برای چه از هویت من استفاده کرده‌اند.»

‏ICCRC به جکسون توصیه کرده تا موضوع را به مرکز مبارزه با جعل و کلاهبرداری کانادا گزارش بدهد و جکسون هم گزارش داده.

رامی هم گزارش داده است. به سفارت کانادا در بیروت ایمیل زده، اما پاسخی از پیش نوشته شده و خودکار دریافت کرده است. آمارا می‌گوید می‌خواهد موضوع کلاهبرداری را به پلیس سعودی گزارش کند.

اما ذات بین‌المللی بودن این کلاهبرداری پروسه پیگرد را به تعویق می‌اندازد.

جف تامسون، کارشناس ارشد پلیس سواره نظام کانادا RCMP در CAFC می‌گوید گروه ‌های مجهز و آموزش‌ داده شده احتمالا در پشت پرده گروه ساختمانی مونترال قرار دارند.

تامسون می‌گوید: «اگر از خودتان می‌پرسید چه کسانی پشت این اعمال هستند، باید گفت جرائم سازمان ‌دهی شده. وقتی به میزان برنامه‌ ریزی نگاه کنید، اینکه در چندین کشور فعال هستند، پول کجا می‌رود، وب سایت‌ها و غیره، متوجه پیچیدگی عمیقی می‌شوید که قدم به قدم کلاهبرداری را پیش می‌برند.»

سازمان CAFC تا به حال چندین شکایت درباره گروه ساختمانی مونترال دریافت کرده، اما مقامات کانادایی قدرت تحقیق و پیگرد قانونی افراد پشت این کلاهبرداری را ندارند، زیرا ارتباط محدودی بین این افراد و کانادا وجود دارد.

«آنچه در اکثر اینگونه کلاهبرداری‌ها دیده می‌شود این است که اغلب از اسامی واحدهای دولتی کانادایی یا شرکت‌های کانادایی استفاده می‌کنند، اما هیچ پولی به سمت کانادا نمی‌آید. این افراد تنها از اسامی کانادایی استفاده می‌کنند، چون قربانی‌ها به خاطر سابقه خوب کانادا می‌خواهند به اینجا بیایند.»

با اینکه کلاهبرداران گروه ساختمانی مونترال - و دیگر کلاهبرداران مشابه - اغلب از پیگیرد قانونی دور می‌مانند، مقامات کانادایی می‌توانند با هدف قرار دادن وب سایت‌ها و حساب‌ های بانکی آن‌ها نتیجه اعمالشان را پرهزینه‌ تر کنند.

اما کلاهبرداری مهاجرت بسیار شایع است. مقامات با این پدیده همواره دست و پنجه نرم می‌کنند، بستن حساب‌ های بانکی و وب سایت‌ ها تنها این فرآیند را کند می‌کند. کلاهبردارها بر می‌گردند.

سخنگوی وزارت شهروندی، پناهندگی‌ و مهاجرت کانادا می‌گوید دولت ۵۱ میلیون دلار برای مبارزه با کلاهبرداری و بالا بردن آگاهی مردم درباره اینگونه موارد تخصیص داده و سعی دارد برنامه‌ای ایجاد کند تا بهتر و بیشتر احتمال کلاهبرداری را از بین ببرد.

در این اعلامیه گفته شده: «دولت کانادا مسئله کلاهبرداری مهاجرت و شهروندی را بسیار جدی می‌گیرد. وزارت شهروندی، پناهندگی و مهاجرت کانادا از افراد می‌خواهد که برای دسترسی به اطلاعات درباره برنامه‌ های مهاجرتی تنها از وب سایت‌ های رسمی دولت استفاده کنند تا قربانی کلاهبرداری نشوند.»

‏ICCRC می‌گوید نمی‌تواند افرادی را که با هویت جکسون فعالیت کرده‌اند مورد پیگرد قرار بدهد، زیرا این افراد مشاور مهاجرت نبوده‌اند. اما تاکید می‌ شود که این سازمان از موقعیت آگاه است: «در حال بررسی هستیم و با مسئولان همکاری می‌کنیم تا با اینگونه کلاهبرداری‌ ها برخورد شود.» همچنین گفته می‌شود که کلاهبرداری‌هایی از جنس گروه ساختمانی مونترال بسیار نادر است، اما ICCRC در صدد است بدنه جدیدی ایجاد کند تا به زودی جلوی اینگونه کلاهبرداری ‌ها گرفته شود.

شبکه مخفی

مشخص نیست چه کسی در پشت صحنه این کلاهبرداری قرار دارد، اما اطلاعات بانکی مربوط به حسابی است که به نام نابیل احمد ثبت شده که ظاهرا در ویچیتا، کانزاس، ایالات متحده امریکا است. شماره تلفن ثبت شده در گروه ساختمانی مونترال – که خطی ثابت است – با نام نابیل احمد خریداری شده.

پلیس ویندزور در سال ۲۰۱۲ مردی را که گفته می‌شود کلاهبردار است و نابیل احمد نام دارد دستگیر کرده، این فرد سابقه جعل و دزدی هویت داشته و به این جرم به ده ماه زندان محکوم شده.

مونترال گزت نمی‌تواند تایید کند که نابیل احمد همان مجرم دستگیر شده در ویندزور است و به کلاهبرداری مالی با حساب آمریکایی و خط ثابت مونترالی ارتباط دارد. تلاش‌ها برای ایجاد تماس با نابیل احمد موفق نبوده‌اند.

یکی از وب سایت‌های شرکت -وبسایت نووآ ریکروترز - تحت نام فردی در اونتاریو ثبت شده، که نشان می‌دهد کلاهبرداران احتمالا با کانادا در ارتباط هستند، اما به غیر از این موارد، چیز دیگری درباره مکان واقعی آن‌ها نمی‌دانیم.

بازی بی‌ انتها

حتی اگر مقامات موفق شوند وب سایت گروه ساختمانی مونترال را جمع کنند یا اگر افراد بیشتری متوجه کلاهبرداری شوند، افرادی که پشت این کلاهبرداری هستند به راحتی شرکتی دیگر را بر پا خواهند کرد.

تحلیل‌های مونترال گزت نشان می‌دهد که گروه کلاهبرداری مشابهی در بهار ۲۰۱۹ فعال بوده - قبل از موضوع گروه ساختمانی مونترال، این کلاهبرداری اولیه به قربانیان وعده کار در ساحل غربی کانادا می‌داد، اما شباهت ‌های میان دو کلاهبرداری نشان می‌دهد که افراد پشت گروه ساختمانی مونترال از تجربه بازسازی شبکه فعالیت خود که با خطر نزدیک شدن مقامات به سرنخ‌ ها از هم پاشیده بود استفاده کرده‌اند.

کلاهبرداری اولیه از روش‌ های مشابه گروه ساختمانی مونترال استفاده کرده و بسیار از ساز و کارهای زبانی استفاده شده در ایمیل‌ های هر دو مورد یکسان است.

گروه قبلی با نام گروه ساختمانی ریچموند فعالیت می‌کرده. مرکز استعدادیابی آن‌ها اوکویل ریکروترز نام داشته و به جای گروه مشاوره مهاجرت از نام کانادا شورز استفاده کرده ‌اند.

به جای کریگ جکسون، هویت فردی با نام گرگوری بات، که او هم مشاور مهاجرت است را جعل کرده‌اند.

گرگوری بات واقعی می‌گوید در اواخر آوریل ۲۰۱۹ ایمیل و تماس تلفنی دریافت می‌کرده که می‌پرسیده ‌اند اقامت دائم خود را کی دریافت خواهند کرد. «همه کسانی که با من تماس می‌گرفتند تحصیل‌ کرده و با توانایی صحبت بالا و اغلب مهندس بودند. می‌گفتم که سرشان کلاه گذاشته شده و کانادا شورز یک شرکت جعلی است.»

احمد راشد، مدیر باتجربه خرید و تدارکات در عربستان سعودی که کم مانده بود قربانی گروه ساختمانی ریچموند شود می‌گوید که سازماندهی و برنامه‌ ریزی این کلاهبرداری او را متعجب کرده. نزدیک بوده که ۱۰۰۰ دلار اولیه را برای مهاجرت به کانادا پرداخت کند، اما دوستی در ونکوور داشته که نشانی گروه ساختمانی ریچموند را بررسی کرده. چنین شرکتی وجود نداشته.

راشد می‌گوید: «من هر روز با اینترنت در ارتباطم و نزدیک بود گول بخورم. می‌دانید برای چه کانادا را انتخاب کرده‌اند؟ برای اینکه می‌دانند همه می‌خواهند به کانادا بروند… اینطوری راحت سر مردم کلاه می‌گذارند. به خاطر اینکه کانادا سابقه خوبی دارد.»

رویای کانادا

افرادی که قربانی این کلاهبرداری ‌ها می‌شوند چندین و چند هفته درگیر هستند - گاهی حتی طولانی‌تر - که برنامه جا‌به‌ جایی خانواده ‌ها و زندگی‌ شان را به کشوری جدید مرتب کنند.

رامی ال- آمریکانی می‌گوید از دست دادن ۱۰۰۰ دلار در برابر رنجی که به خاطر از بین رفتن امیدش تحمل کرده ناچیز است.

«چندین ماه بود که در رویای رسیدن به مونترال و آغاز زندگی جدید بودیم. اینکه بچه‌ هایمان کانادایی شوند و خودمان کانادایی شویم.»

وقتی رامی فهمید که شرکت دروغی است - شغلی وجود ندارد و چشم‌ اندازی برای رفتن به کانادا نیست - کاملا مایوس شده بود. «خیلی ناراحت شدیم. حدود دو سه هفته افسرده بودیم.»

چنین کلاهبرداری ‌هایی به همین ترتیب باعث می‌شوند تا افراد نسبت به پروسه مهاجرت به کانادا بی اعتماد شوند. اما رامی همچنان امیدوار است. می‌گوید که خانواده‌ اش دوباره به آمدن به کانادا دل بسته است.

«چند روزی هست که به ذهنم رسیده دوباره پروسه را شروع کنم. فکر می‌کنم دوباره اپلای خواهم کرد»

کسی به تماس ‌های تلفنی شرکت ‌های جعلی پاسخ نمی‌دهد، در مورد متن‌ های منتشر شده به دست آن‌ ها هم، باید بگوییم که وب سایت ‌ها هنوز فعال هستند.

اطلاعات ارائه شده در این سایت فقط جنبه اطلاعات عمومی داشته و نباید توصیه حقوقی در نظر گرفته شود.
خدمات مشاوره مهاجرتی صرفا توسط وکیل قانونی در امور مهاجرت مجاز است، هرگونه مشاوره مهاجرتی توسط سایر افراد فاقد ارزش است.
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت برای موسسه مهاجرتی یوسفی محفوظ است.
© کپی رایت موسسه مهاجرتی یوسفی (میهن گزین) 2021.
طراحی: کانون هنرپرداز